Met het hele team inchecken aan het begin van je training, waarom zou je dat doen? Of zoals een van de coaches opmerkte: “Vijf minuten inchecken, betekent vijf minuten minder de lay-up oefenen”.

Zelfvertrouwen op groepsniveau

Zaterdag gaf ik een workshop aan een hele toffe groep basketbalcoaches in de BT4 opleiding van de Nederlandse Basketball Bond. Het ging deels over team-efficacy: het vertrouwen van de individuele spelers in de capaciteiten van het team. En hoe je dat als coach positief kunt beïnvloeden, zelfs na een aantal tegenvallende resultaten.

En het ging dus ook over inchecken aan het begin van de training. We begonnen hier de workshop mee, zodat de coaches het zelf konden ervaren. Eerst met de vraag: wat houdt jou momenteel bezig? En daarna: wat kom je hier vandaag leren?

Sharing en dumping

We deden aan sharing en dumping, wat inhoudt: alleen vertellen, niet reageren. Zo ontstaan er geen hele gesprekken, wel horen we even van elkaar hoe we ‘er in’ zitten. En zelf ben je ‘het’ kwijt, zodat je vervolgens met meer aandacht bij de training kunt zijn. De tweede vraag helpt vervolgens echt te focussen op de training: wat kom ik hier eigenlijk doen?

En ja, dat kost tijd. Die tijd kan je niet besteden aan het oefenen van een lay-up. Maar die tijd betaalt zich wel uit. Want inchecken helpt (jouzelf én je sporters) om de dag (of die nu heel druk was, of juist heel lui) achter je te laten. Zodat er meer aandacht is voor het hier en nu: de training. Daarnaast: weten wat er bij andere spelers speelt (good and bad), draagt bij aan onderling begrip. En dat draagt weer bij aan het onderlinge vertrouwen. En vertrouwen is een basisvoorwaarde om als team echt goed te functioneren.

A team is not a group of people who work together. A team is a group of people who trust each other” (Simon Sinek).

Ten slotte geeft het (jou als coach) inzicht in wat belangrijk is voor de groep: hoe zit het met de energie in de groep, emoties en zelfvertrouwen?

Eén van de aanwezige coaches vertelde dat ze iedere training incheckt met haar spelers. Precies om de redenen hierboven genoemd. Ik daag je uit het een aantal keren te proberen. De eerste keer zal het onwennig zijn, voor jou en voor je sporters. Maar dat verandert gauw genoeg. Even volhouden, en dan pas de balans opmaken.

Een aantal tips

  • Om het leuk te houden, doe je het inchecken niet steeds op dezelfde manier. Je kunt het met de hele groep doen, staand in een cirkel. Grote voordeel: iedereen hoort iedereen. Zelf doe je natuurlijk mee, je bent onderdeel van het team. Als het even kan, zou ik vooral voor deze variant kiezen.
  • Je kunt dit afwisselen met inchecken in kleine groepjes. En dit afwisselen met: zelf rondlopen tijdens de warming-up, en een voor een je sporters te vragen te ‘sharen en dumpen’.
  • Houd het kort. Het niet reageren op elkaar helpt hier enorm bij. Maar dan zullen er nog sporters tussen zitten die met gemak drie minuten volpraten. Dat is niet de bedoeling. Hoe vaker je incheckt met je team, hoe beter ze in de gaten krijgen wat de bedoeling wel is, en hoe je het kort houdt.
  • Bedenk een vraag als leidraad. Bijvoorbeeld: Wat houdt je deze week bezig? Of: Met welk gevoel kijk je terug op de wedstrijd van gisteren?

Check jij al in met je team? Ik hoor graag welke manier het jou het beste bevalt. Mail me! info@marjoleintorenbeek.nl